Vaniljecreme
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas vaniljekorn med lidt af sukkeret og kom det i en skål med resten af sukkeret og æggeblommer. Pisk det godt sammen. Tilsæt maizena og 2 spsk. af mælken og pisk igen.
Kom sødmælk og den tomme vaniljestang i en gryde og varm det op til lige under kogepunktet. Hæld den varme mælk over æggemassen under omrøring og kom det hele tilbage i gryden. Varm vaniljecremen godt igennem under omrøring. Når cremen koger, skal den koges igennem i et par min., mens der piskes.
Hæld vaniljecremen i en skål og dæk til med husholdningsfilm eller en opklippet frysepose helt ned mod overfladen. Stil cremen på køl i minimum 2 timer eller til næste dag, så den er helt kold.
Pisk den kolde creme godt igennem, så der ikke er nogle klumper og kom den evt i en sprøjtepose.
Dej
Smelt smørret og lad det køle en smule af. Hæld smørret i en skål sammen med mælken og tjek at blandingen er fingervarm.
Tilsæt sukker og gær og rør det sammen til gæret er opløst.
Hæld mel, salt og kardemomme i skålen og ælt dejen godt sammen i ca. 10 min.
Dæk skålen med et fugtigt klæde eller et låg og lad dejen hæve et lunt sted i ca. 1 time.
Samling og bagning
Tag 30 g af den mørke chokolade og hak den groft.
Rul dejen ud på en bordplade til et rektangel der er ca. 25 x 35 cm. Skær den udrullede dej i 12 kvadrater.
Sprøjt en god klat vaniljecreme på hver firkant dej, og top med hakket mørk chokolade.
Luk bollerne ved at samle de fire hjørner på midten og klem forsigtigt kanterne sammen. Saml derefter de nye hjørner på midten, så bollen bliver rund, og vend bollen med samlingen nedad mod bagepladen. Placer bollerne på 2 bageplader med bagepapir og lad dem hæve tildækket i ca. 1 time og 15 min.
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag bollerne i ca. 12 min. Kom 1 dl vand i bunden af ovnen, så bollerne bager med damp de første 5 min. Bollerne er færdige når de er gyldne.
Pynt
Smelt de sidste 70 g mørk chokolade og varm fløden op. Tilsæt blødt smør og fløde og rør det godt sammen til du får en blank chokoladeganache.
Pynt bollerne med chokoladeganache og f.eks. krymmel eller ristede nødder.