Kageopskrifter

Alt i kager: Småkager, brownies, boller, etc.

Jubilæumskage med hvid chokolademousse

Én stang på 10x40 cm til ca. 8-10 personer.


Ingredienser:

Hvid chokolademousse:

  • 4 blade husblas
  • 250 g Carletti hvid Kæmpeplade
  • ½ l piskefløde
  • 90 g æggehvide (1 dl - ca. 3 stk.)
  • 1½ spsk. sukker

 

Mørdej:

  • 250 g hvedemel
  • 50 g mandelmel
  • 100 g flormelis
  • 200 g smør, koldt
  • 40 g æggeblommer (ca. 2 stk.)
  • 2 tsk. vaniljesukker
     

Kyskager:

  • ½ dl æggehvide (45 g - ca. 1½ æggehvide)

  • 1 dl sukker

  • Evt. farve

 

Andet:

  • Citronskal af en ½ citron

 

Pynt:

  • Krymmel
  • Carletti Maritza eller andre produkter
  • Friske blomster f.eks. roser, krysantemum, stedmorblomster og andre spiselige eller ikke-giftige blomster
     

 

Carletti produkter:

            

 

Fremgangsmåde:

Hvid chokolademousse:
Læg husblas i blød i koldt vand i ca. 10 minutter. Hak chokoladen fint. Varm fløden op til kogepunktet, det må ikke komme op at koge. Sluk for blusset og vrid husblassen fri for vand og kom den op i den varme fløde, så den smelter. Hæld herefter fløden over chokoladen. Rør i skålen indtil al chokoladen er smeltet og massen er ensartet. Dæk skålen med cremen til med husholdningsfilm og stil den på køl i minimum seks timer, gerne længere.

Imens cremen sætter sig, er det tid til at bage mørdejsbundene.

Når cremen er helt afkølet og stiv, piskes cremen op. I en anden skål piskes æggehviderne luftige med sukkeret. Tilsæt sukkeret lidt ad gangen. Vend cremen og æggehviderne sammen. Kom moussen op i en sprøjtepose med rund tyl, eller i en pose hvor der klippes et hul i hjørnet. Hullet skal cirka have en størrelse på én centimeter i diameter.

 

Mørdej:
Bland mel, mandelmel, flormelis og vaniljesukker sammen og hak det kolde smør i. Smuldr dejen med fingrene indtil der ikke længere er store klumper af smør. Tilsæt æggeblommerne og saml dejen, så den er ensartet og glat.

Pak dejen ind i husholdningsfilm og læg mørdejen i køleskabet i minimum 30 minutter, gerne længere.

Tænd ovnen på 175 grader alm. over- og undervarme.

Vil du i stedet for en stang, gerne lave et tal eller bogstaver, så tegn det op på et stykke papir, og klip det ud.

Rul dejen ud i en tykkelse på 4-5 mm. Brug godt med mel på bordet, så dejen ikke hænger fast i bordpladen. Flyt den udrullede dej over på et stykke bagepapir. Skær to stænger ud på 10x40 cm og fjern den overskydende dej. Vil du lave et tal eller bogstav, så læg det udklippede papirs tal/bogstav ovenpå dejen og skær efter det. Fjern papiret og overskydende dej.

Bages midt i ovnen i ca. 15 minutter. Kanterne skal være gyldne/lysebrune.

Lad mørdejsstængerne køle af på bagepladen.

Tag forsigtigt den første mørdejsstang og læg den på serveringsfadet - vigtigt at fadet er helt fladt, ellers knækker stængerne. Sæt toppe af hvid chokolademousse i tre rækker. Riv lidt citronskal over chokolade-mousse-toppene. Læg forsigtigt mørdejsstang nr. to ovenpå. Top også denne med hvid chokolademousse-toppe og riv lidt citronskal ovenpå. Pynt med små kyskager, blomster, chokolade, krymmel, etc., kun fantasien sætter grænsen.

 

Kyskager:
Æggehvider og sukker varmes over vandbad ved konstant omrøring indtil sukkeret er smeltet. Når sukkeret er smeltet tages skålen af varmen. Pisk nu til massen indtil den er kold og luftig.

Ønsker du dine kyskager i en farve tilsættes det sidst i piskningen.

Ønsker du striber på dine kys, så pensel nogle lodrette streger indeni sprøjteposen med koncentreret farve.

Tænd ovnen på 80 grader alm. over- og undervarme, bag dem midt i ovnen i 70-90 minutter. Når de slipper bagepapiret er de færdige.